Projectmatig werken

Visie: iedereen moet (vroeg of laat) projectmatig werken

Over specialisten, techneuten, (project-)managers en projectmatig werken

Het was doordat een vriend van me een baan zocht dat ik me het realiseerde: iedereen moet projectmatig kunnen werken! Hij is een techneut, van het type echte nerd of specialist (het is maar of je de goede of minder goede kant van zijn expertise als uitgangspunt neemt). Door een reorganisatie is hij ontslagen maar omdat hij een aantal technische dingen beheerst krijgt hij veel aanbiedingen (gelukkig) voor nieuw werk. Alleen, wat blijkt, bij 3 van de 4 aanbiedingen wordt gevraagd of hij ervaring heeft in het managen van projecten of tenminste in het werken in projecten.
Professor Weggeman schrijft in zijn boek dat het zonde is als technisch geschoolde mensen manager worden. Immers zij en de maatschappij hebben zoveel tijd en geld geinvesteerd in een specialistische opleiding, gebruik je (als manager) vervolgens die kennis niet. Mee eens! Maar er is ook een andere kant aan dit verhaal.

In Nederland is het zo dat er gelukkig nog wel wat technologiebedrijven zijn, alleen niet meer van het soort 'massaproductie ' zoals we die verhuisd hebben naar Azie de afgelopen 30 jaar. Wel van het soort niche producten, heel specialistische dingen waar een relatief kleine markt voor is en waarvoor zeer specialistische kennis voor nodig is. Een markt waarbij bovendien de producten nooit standaard zijn, elke klant moet net weer iets anders hebben. Elk 'product' moet voor een deel nog worden uitgevonden en dat is wat die niche technologische bedrijven dus doen. Projecten dus ook, nooit 'lopendeband' standaard producten.

Met die verschuiving van lopende band naar projecten is de rol van medewerkers ook veranderd. Onderzoekers, techneuten moeten veel meer uitvinder zijn, ondernemend, teamspelers (je vindt zelden iets uit in je eentje) en dus projectwerkers. Die verschuiving is niet alleen gaande in technologiebedrijven. In alle organisaties waar veel veranderlijkheid is, dus ik zou zeggen elke organisatie moet men er met teams uit zien te komen: projectmatig werken. Tel daarbij de ontwikkeling van 'het nieuwe werken' bij op en je komt uit op nog meer projectmatige organisaties.

Dus, van specialisten managers maken: zonde! van specialisten, techneuten, kenniswerkers teamspelers maken? We kunnen niet anders!


Over ons | Contact | ©2010